0

Test av elektriska tandborstar

Allt du behöver veta - Test av elektriska tandborstar

Testet är uppdaterat 2016 med de senaste modellerna

På användarnas begäran: PostMeDental har testat olika elektriska tandborstar som finns tillgängliga på marknaden, samt besvarat de vanligaste frågorna kundservice får. Utbudet av elektriska tandborstar kan kännas som en djungel, och att välja rätt tandborste är verkligen en utmaning. Liksom andra elektriska apparater finns det en stor mängd elektriska tandborstar, men ofta saknas ordentliga beskrivningar av produkten. Elektriska tandborstar har dock kommit för att stanna; på senare år har allt fler människor börjat se dem som en permanent del av livet, och välkomnat dem in i sitt hem.

Vi har summerat de viktigaste testresultaten här nedanför, och korat en vinnare som fått titeln Bäst i Test. En annan blev Mest Prisvärd. Vi på PostMe har försökt att bedöma tandborstarna utifrån våra kunders perspektiv, och utgå ifrån vad en vanlig användare behöver, men många tandborstar är även specialtillverkade för att passa individuella behov, eller på annat sätt särskilt anpassade.

Sammanfattning av tandborstarna och testet

Dessa 10 tandborstar kommer ifrån 2 av de mest dominerande tillverkarna på marknaden. I Sverige är vi kanske främst bekanta med Braun Oral-B, medan Philip Sonicare regerar i USA och i en stor del av Europa. Båda tillverkarna påstår sig vara tandläkarnas favorit, men sådana uttalanden bör tas med en nypa salt. Vår dagliga kontakt med danska tandläkare tyder på att Oral-B är det mest rekommenderade tandborstmärket i Sverige, men det finns också tandläkare som föredrar Philips Sonicare, så låt inte detta förvirra dig mer än nödvändigt.

Vi graderar tandborstarna på en skala från 1-100 poäng, där 100 är det bästa möjliga resultatet.

Oral-B Vitality

76 poäng (Bra för resan och till barn. Prisvärd)

Oral-B har skapat en lite billigare tandborste, utan att kompromissa med kvalitén. Den har förvisso inte alla de flotta funktioner som några av de dyrare modellerna har (Smart Guide, 30 sekunders-vibration och trycksensor), men om du kan leva utan dessa är det här en bra vardagsborste och en god investering. Den är utrustad med 2 minuters-timer, så att du vet när du har borstat tillräckligt länge, och det är egentligen den viktigaste funktionen för att uppnå en fullgod borstning. En full uppladdning räkcer i 2 x 2 minuter under 5 dagar, så du behöver inte ta med dig laddaren för att åka bort över helgen. Tack vare den här tandborsten har alla råd med kvalitét och god munhygien, och använder du den på rätt sätt (2 minuter, 2 gånger om dagen) kan du uppnå samma effekt som med betydligt dyrare modeller. Eftersom den har låg pulseringshastighet (7600 per minut) är den även lämplig för barn, och personer som testar att använda en elektrisk tandborste för första gången. Priset i sig gör den perfekt för sommarstugan - eller till och med kontoret.

Vitality-tandborsten finns i olika varianter, med särskilda borsthuvuden: 3DWhite, Sensitive Clean, CrossAction och Precision Clean. Alla Oral-Bs tandborstar (även de dyra) passar dock ihop med alla borsthuvuden (förutom de som heter något med Sonic/Pulsonic).

Price 210 kr.

Oral-B PRO 650/PRO 600.

92 poäng (Bra vardagsborste)

Utnämndes till "Sveriges tandborste" av Braun. Det här är den perfekta mellan-borsten, som tar kliniskt väl hand om dina tänder. Model 650 och 600 är identiska, men 650 levereras med två handtag vilket är perfekt ifall ni är fler än en person i ditt hushåll; eftersom förpackningen även innehåller två borsthuvuden är ni redo att börja borsta med detsamma (så snart ni laddat borstarna, naturligtvis). Båda modellerna har CrossAction-borsthuvuden, vilket är det absolut senaste från Oral-B - ett mycket bra allround-borsthuvud. Båda tandborstarna har 1 rengöringsprogram. Detta är de första tandborstarna i testet som har Brauns 3D-teknologi, som gör att borstarna inte bara roterar åt ett håll utan även åt det andra. och på så vis kan omfamna varje tand för sig och rengöra den med precision. Tandborsten är liten och smidig, men är samtidigt tålig och gör sitt jobb grundligt. Däremot är ljudet den ger ifrån sig lite väl högt. Den inbyggda timern som vibrerar (eller snarare nästan stannar tandborsten för ett kort ögonblick) ger en trevlig touch. Tack vare den vet du hur länge du ska borsta varje del av munnen, och när det är dags att byta område. Tandborsten får nästan högsta poäng, men vi saknar trycksensorn som hjälper till att kompensera för om du trycker för hårt mot tänder och tandkött.

Price 323 kr.

Oral-B PRO 1000

95 poäng (Bäst för det priset)

Det här är kanske världens mest prisvärda tandborste för tillfället. Den är ny, och mycket sinnrikt designad. Eller vad sägs om 40.000 pulseringar och 8.800 rpm? Det finns egentligen ingen teknik som är bättre. Om du accepterar att det bara finns 1 rengöringsprogram och att batteritiden är något kortare än på t ex PRO 5000, då är detta tandborsten för dig. Den är helt enkelt allt du behöver för att få en grundlig rengöring av dina tänder och upprätthålla en god munhygien, utan att för den skull innehålla någon onödig effekt du egentligen inte behöver.

Price 526 kr.

Oral-B PRO 2000 Rosa Elektrisk Tandborste (finns även i vitt)

96 poäng (om rosa är din grej, då är det här tandborsten för dig)

Den här tandborsten är verkligen inte bara för tjejer, men vissa kommer förmodligen inte att välja den på grund av sin färg. Själva tandborsten är definitivt inte dålig; den är en av våra billigare borstar, men har ändå en pulseringshastighet på 40.000 och 8.800 rpm per mint. Den har 2 olika rengöringsprogram (Daglig rengöring och Tandköttsrengöring), så om du inte känner att du behöver en massa olika flotta alternativ kan det här vara någonting för dig. Dessutom kan du enkelt byta tandborsthuvud, och på så vis använda ditt favorithuvud, eller något som är anpassat för speciella behov. Tandborsten har inbyggd trycksensor och LED-ljus-indikator på handtaget, vilken hjälper dig att lära av dina misstag när du råkar trycka för hårt. Den har inte en massa olika finesser, men klarar av att göra det den ska alldeles utmärkt. I slutändan innebär det får du en kvalitetsborste, till ett bra pris.

Price 506 kr.

Oral-B PRO 2500 Svart Elektrisk Tandborste

96 poäng (klassisk kvalitét - bra valuta för pengarna)

Pro 2500 levereras i svart, och till tandborsten medföljer dessutom ett flott rese-etui, men modellen är för övrigt identisk med PRO 2000 här ovanför. Den tilltalar kanske fler personer, tack vare sin svarta kulör jämfört med den rosa. Tandborsten åstadkommer 40.000 pulseringar och 8.800 rpm per minut och har 2 olika program. Ifall du rengör dina tänder 2 minuter, 2 gånger varje dag finns det inga skäl till varför du inte skulle kunna uppnå en lika bra och effektiv borstning som med en dyrare modell, utan att behöva spendera alla dina pengar. Liksom PRO 2000 är det här är en bra borste, för ett bra priset.

Price 563 kr.

Philips Sonicare EasyClean HX6511.

75 poäng (Philips visar att de kan hålla en god standard)

Philips har en lång erfarenhet av att producera elektriska tandborstar, och den här borsten är ett väldigt bra exempel på det. Det finns inget ont att säga om tandborsten - den fungerar. Den kunde möjligen ha varit lite mera ergnomoiskt konstruerad, men är lätt att använda och utstrålar kvalitét. Däremot drar det ner poängen att den endast kan kombineras med borsthuvuden som har 2 toppar, vilka kan vara svåra att hitta (även om vi naturligtvis säljer dem). Slutligen önskar vi att det fanns lite fler alternativ för att göra Philips tandborstar mer personliga.

Price 422 kr.

Oral-B PRO 5000 Elektrisk Tandborste

97 Poäng (Nästan perfekt)

Den här tandborsten levereras med den briljanta Smart Guiden, och 4 olika program: Daglig rengöring, Tandköttsrengöring, Sensivite och Whitening - en för varje smak. 40.000 pulseringar och 8.800 rpm i minuten ger optimal rengöring av dina tänder. SmartGuiden gör mycket, men vår favorit-finess är förmodligen tryck-indikatorn. Den berättar omedelbart för dig ifall du gör någonting fel, och är dessutom trådlös. Efter ett tag kommer du att lära dig av den, och på så vis bli bättre på att borsta tänderna. Skärmen är utrustad med en modell av en mun, som visar dig var i munnen du ska borsta och hur lång tid det är kvar. Det sistnämnda är särskilt effektivt, för vi slår vad om att du sällan tillbringar hela 2 minuter med att borsta dina tänder; du kommer att bli förvånad över hur långa 2 minuter faktiskt är, men det är tiden som rekommenderas av varenda tandläkare för att upprätthålla en god munhygien. Om mer än en person i hushåller använder borsten, finns det en särskilt designad borsthuvud-hållare för förvaringen. (Det får plats 4 borsthuvuden däri.) I förpackningen finns 3 borsthuvuden (CrossAction, 3D White och Sensitive Clean), så du/ni kan börja borsta med detsamma. Med PRO 5000 får du en tandborstning som påminner starkt om den hos en tandläkare. Enda nackdelen är att Bluetooth och möjlighet att koppla till appen saknas på den här borsten. För att få tillgång till de finesserna måste du välja PRO 6000/6500.

Price 930 kr

Oral-B PRO 6500 Elektrisk Tandborste (med två handtag). (Finns även med 1 handtag - Oral-B PRO 6000)

98 Poäng (Lyxig familjetandborste - bäst i testet för 2 personer)

Den här modellen levereras med två handtag, vilket är perfekt för hushåll med 2 eller fler personer, så att man slipper vänta i kö på sin tur. Tandborsten har alla bra grejer och finesser ifrån tidigare modeller, plus Bluetooth-teknologi (iOS, Android) och en app som kopplar tandborsten till din smartphone. Appen fungerar precis som en personlig tränare, men fokuserar istället på munhygien. Den hjälper dig att optimera ditt borstande, för allra bästa resultat. Du kan till och med få den att söka igenom specifika områden, för att kontrollera om du borstat tillräckligt mycket överallt. Enda nackdelen är att den endast kan genomföra den kontrollen på en person, men vi är ändå säkra på att du inte kan hitta någon annan tandborste som motiverar dig såhär mycket. Den innehåller åtminstone tillräckligt många funktioner och finesser för att tillfredsställa även den allra största nörd. Modellen har 5 olika program (Daily Clean Plus (triple pressure sensor), Gum Care, Sensitive Clean, Whitening och Deep Clean), och du uppnår bäst resultat om du använder dem tillsammans med motsvarande borste (t ex 3DWhite till Whitening program). Oral-B hävdar att borsten tar bort 100% mer plack än en vanlig, manuell tandborste. Det är ju verkligen mycket, så vid närmare eftertanke - varför använda en manuell tandborste? I förpackningen finns och ett rese-etui, och den flotta SmartGuiden.

Price 1.439 kr

Oral-B PRO 7000 Svart (Finns även i vitt)

98 Poäng (Bäst i test - Överlägsen design för den verkliga finsmakaren)

Det här är den nyaste modellen från Oral-B. Den har allting som PRO6500/6000 har, men är dessutom toppad med fantastisk design och extra finesser. Istället för det gamla rese-etuiet i plast har den här tandborsten en flott strömlinjeformad svart ask (vit för den vita borsten), som aldrig behöver gömmas undan i en byrålåda. Den levereras dessutom med en läderliknande påse i svart (vit till den vita tandborsten), där laddaren kan förvaras under resor. Själva handtaget är ett Triumph Professional Care, med bekvämt grepp och klassisk design. Dessutom får du Bluetooth/App-funktionerna och SmartGuide, så att du kan kontrollera och undersöka din munhygien like a pro. I förpackningen finns tandborsthuvuden för varje behov: 2x CrossAction-huvuden (Oral-Bs nyanste och mest avancerade), 1x 3DWhite (för Whitening), 1x FlossAction (tar bort plack) och 1x Sensitive (för känsligt tandkött). Du kommer att uppnå allre bäst resultat om du använder borsthuvudena tillsammans med motsvarande program (t ex 3DWhite med Whitening-programmet). Det finns även ett tung-rengöringsprogram, men du behöver köpa till ett särskilt borsthuvud för det. Om du vill ha den bästa tandborsten som överhuvudtaget går att köpa för pengar - då ska du ha den här!

Price 1.085 kr

Oral-B Advance Power för barn med AA-batterier

60 poäng (roligare än bra)

De välkända Disney-karaktärerna från Cars och Princesses är motivet på dessa tandborstar. Borstarna är bara tillräckligt bra för att duga åt barn i åldrarna 2-5 år. I den åldern är det lättare att rengöra barnets tänder om det också är lite roligt - och ifall Cars och Princesses kan hjälpa till med det - heja dem! Vi saknar dock musiken som finns hos många andra tandborstar för barn, och vi är missnöjda med att batterierna inte kan återanvändas, eftersom både miljön och kvaliteten blir lidande. Borsthuvudena (Stages Power) är förvisso av högsta kvalitet, och det hjälper upp en hel del. Vi rekommenderar att använda en elektrisk tandborste framför en manuell. Kom ihåg att byta borsthuvud tillräckligt ofta och att byta ut batterierna då och då, för att säkerställa att borstningen får bästa möjliga effekt. Om barnen klarar sig utan Disney-motiv rekommenderar vi egentligen att använda ett Sensitive-borsthuvud istället, eftersom det är mer skonsamt mot såväl tänder som tandkött.

Price 97 kr

Oral-B Advance Power för barn med uppladdningsbara batterier - Cars.

Oral-B Advance Power för barn med uppladdningsbara batterier - Princesses.

90 poäng (Rolig OCH bra)

Det här är i princip samma tandborste som den ovanför - och samtidigt inte. Den här borsten erbjuder både kraft och uppladdningsbara batterier, vilket är värt varenda krona. EZTimer ser till att barnen vet nr det är dags att byta område i munnen (från över- till underkäke). Förutom att vi fortfarande saknar musiken är den här tandborsten det bästa alternativet för att motivera barnen till att själva sträcka sig efter tandborsten, och säkerställer att kvaliteten uppfyller kraven för rekommenderad användning.

Price 97 kr

Detta var alltså slutsatserna av vårt tandborsttest. Oral-B har ett försprång gentemot motståndaren, och uppenbarligen finns det ingen gräns för vilka finesser och funktioner som kan gömma sig i en elektrisk tandborste - men så länge det förbättrar vår munhygien gör vi tummen upp!