PostMeDental.se - Köp Oral-B, Sonicare och Crest dentalprodukter
Ta hand om dina tänder – Vilka tandborstar är bäst i test? (Stort test av eleltriska tandborstar)

På PostMeDental.se har vi kunnat jämför och skapa detta test genom att tillsammans med våra kunder prova olika elektriska tandborstar på marknaden. Resultatet blev att vi fick in många välformulerade svar. Anledningen till varför vi skapa detta test är på grund av att det kan vara lite av en djungel när man försöker hitta rätt tandborste. Många tandborstar är lika och väldigt många är olika, utbudet är stort och men ofta så är manualerna ofullständiga. 

Elektriska tandborstar är här för att stanna och svenskar har på sistone gjort elektriska tandborstar till en del av den dagliga rutinen.

Vi har samanfattat denna undersökning genom att analysera de mest formulerade svaren. Vi har på PostMeDental.se försökt bedöma tandborstar genom att fokusera på "gemensamma behov". Däremot så är många elektriska tandborstar specialutvecklade för individuella behov och passar därför inte alla. Vi hoppas att varje tandborstes unika kvaliteter syns klart och tydligt genom detta test. Om du inte hittar den rätta tandborsten så vill vi gärna att du kontaktar kundservice för att tillsammans hitta den rätta tandborsten för just dig.

(Vi undersökte alla tandborstar i rutan till höger. Här kan du även hitta en direktlänk till varje tandborste.)

Sammanfattning

Dessa tio tandborstar kommer från två av världens mest dominanta spelare på marknaden inom tandvård. I Sverige, använder vi främst Braun Oral-B, men även Philips eltandborsten har vunnit många hjärtan i Europa och framförallt i USA. Båda tillverkarna hävda att många tandläkare föredrar att använda Braun Oral B’s tandborstar eller Philips tandborstar men det borde vi nog ta med en nypa salt! Däremot kan vi genom dagliga dialoger med tandläkare bekräfta att Oral-B föredras av de flesta tandläkare i Sverige. Men det finns tandläkare som svär vid Philips, så låt inte detta förvirra er.

Vi utvärderar alla borstar på en skala från 1 till 100 där 100 är högsta betyg.

 Oral-B Vitality. 76 poäng (bra för barn och på semestern. Rimligt pris)

En väldigt prisstark tandborste. Vi har valt att sätta denna borste i nybörjarkategorien eller en tandborste för semestern. Den är utmärkt för dagligt bruk, särskilt för er som funderar på att köpa en eltandborste för första gången. Eltandborsten har färre varv (7.600 per minut) men är väldigt effektiv. Tandborsten har en elegant design och laddare och är inte alls klumpig. Funkar utmärkt på resan. Ett annat tips är att använda denna tandborste för barn. Den är billigare än de typiska barntandborstar och tandborsthuvuden kommer även med Disney motiv för att motivera barnen. Det bästa är att den är väldigt liten vilket gör att den passar barn perfekt. Det enda du behöver göra för att göra om den till en barntandborste är att komplettera med barntandborsthuvuden som så finns att beställa på vår webshop.Oral-B Professional Care 550/Professional 500. 91 poäng (bra för daglig borstning)

Här har vi en av de mest populära tandborstar i Skandinavien. Ljudet är inte högt och irriterande och eltandborsten passar dig som vill att borstningen ska kännas lika ren som efter ett besök hos din tandläkare. 550-serien är en version av Professional Care 500 men med extra borsthuvuden och en större laddare med plats för tandborsthuvuden. Förutom det så är tandborstarna i stort sett identiska. Båda tandborstar har en inställning som man kan borsta med. Detta är den första tandborste i detta test, som har den så kallade 3D-tekniken från Braun som roterar mot motsatta håll medan den borstar. Tandborsten rensar varje tand grundligt, men det är svårt att bevisa att Oral-B 3D-tekniken borstar bättre än Philips Sonicare( som också har denna 3D-teknik). 550 tandborsten har 20.000 pulseringar och 7600 varv per minut.
Här på PostMeDental.se gillar vi denna borste. Den är liten och enkel men den är väldigt robust och borstar grundligt. Den inbyggda timern som vibrerar (eller snarare stoppar borsten en bråkdels sekund), är en trevlig liten detalj, så att du vet när du ska byta håll i munnen. Nästan perfekt, men vi saknar dock en trycksensor i 550 tandborsten - dvs. tandborste som säger till när man trycker för hårt. Av just denna anledning ska vi titta lite närmare på PC 6000. Passar er som behöver två eltandborstar i hushållet.


BÄSTA PRIS - Oral-B Professional Care 6000. 95 poäng ( Två-pack)
Just när du trodde att du hade hittat rätt bland alla eltandborstar så upptäcker man Professional Care 6000. Oral-B's tandborstar får högre nummer i sin titel när Braun utvecklar en ny avancerad tandborste. Däremot så är PC 6000 absolut inte bättre än Triumph 5000 till exempel men den har sina fördelar. En PC 6000 har två tandborstar med två hela set i ETT paket. Kitet består av 2 PC 500/550 men här har Braun inkluderat en trycksensor som säger till när man borstar för hårt. Man bör inte trycka lika hårt med en eltandborste som en manuell borste. Denna funktion skyddar dina tänder och tandkött. Alla dessa detaljer finns egentligen bara i de riktigt dyra eltandborstar från Philips och Braun, men här har Braun gjort ett undantag. Eltandborsten har alla de goda egenskaper som 550'aren har + trycksensorn. Och som pricken över i:et så finns två hela set inkluderade i detta paket, därför anser vi att det har ett väldigt bra pris.


Oral-B Professional Care 3000. 96 poäng (världens bästa tandborste – för kvinnor!)
Anledningen till titeln är att tandborsten har 40.000 puleringar och 8.800 varv per minut som tillsammans med tre borstfunktioner och ett stort urval av tandborsthuvuden kan anpassas till nästan alla behov. Det finns en inbyggd trycksensor i borsten och den har även en LED-indikator på borstens handtag som visar vad du gjort för fel under borstningen och på så sätt nå optimal borstning. Här på PostMeDental.se gillar vi även designen väldigt mycket. Den har ett finare utseende än Triumph 5000 tandborsten och mer stilfull som passar bättre i en något mindre hand, alltså kvinnlig hand, därav titeln som den bäst för kvinnor. Det är inte fylld med prylar, men gör det den ska på ett suveränt sätt. Det som gör priset lågt är de extra 7 tandborsthuvuden som medföljer.Testvinnare - Oral-B Triumph 5000. 98 poäng (världens mest avancerade och vi älskar den!)
Testvinnaren kommer från Braun Oral-B. Det är kanske inte överraskar er med tanke på att de flesta svenskar fördrar Oral-B. Men vi måste erkänna att vi var tveksamma om priset skulle gå till PC 3000 eller Triumph 5000, eftersom ur ett tekniskt perspektiv är dem väldigt lika och 3000 har en finare design. Dock vann Triumph 5000 på grund av dess enkelhet och för att den har många väldigt användbara funktioner. den har bl.a. 5 borstinställningar, men som användare kommer du förmodligen endast använda dig av 2-3 inställninga. Och den digitala displayen som kommer med är lysande. Det finns väldigt mycket som vi kan nämna, men favoriten är trycksensorn. Trycksensorn känner av och säger till när du trycker för hårt när du borstar så att du lär dig hur man borstar korrekt. Du lär dig rätt snabbt att hantera tandborsten för en optimal borstning. Samtidigt så har skärmen en bild på en mun som visar hur långt du bör ha kommit med borstningen och även en timer som visar när du bör byta sida i munnen. Det sistnämnda är väldigt effektivt och användbart. Jag vågar till och med slå vad om en tandkrämstub för att bevisa att du är en av dem som inte borstar 2x2 minuter dagligen. Du kommer bli förvånad över hur länge 2 minuter egentligen är, jämfört med hur snabbt du borstar på grund av att sängen kallar. Det ovannämnda är det viktigaste med din dagliga borstning. Därför är Triumph 5000 vår självklara vinnare i detta test, utvald både av oss på PostMedDental.se och våra kunder. Men som nämnt så har tandborsten 5 inställningar 40.000 pulseringar och roterar 8.800 varv per minut, en laddare för resan och vår smarta adapter som du kan använda världen över. Vare sig du använder dig av en FlossAction tandborsthuvud eller en Oral-B ProBright, så kommer det inbyggda mikrochipet kommunicera med Triumph 5000 eltandborsten och displayen talar om när du ska byta sida i munnen. Detta är med andra ord våran testvinnare!


Oral-B Sonic. 70 poäng (bra tandborste men mer begränsad i dess funktioner)
En sonisk tandborste och familjen Oral-B: s svarta får. Den är annorlunda just på grund av dess soniska pulser. Det är väldigt bekvämt att använda en sonisk tandborste, bullrar knappt och den rör sig väldigt fort i munnen. Det känns verkligen som att den funkar och gör skillnad. Däremot är du begränsad till att endast använda Sonic tandborsthuvud eftersom de är ganska avancerade. Om du vill prova ett tandborsthuvud som inte är soniskt så kommer det inte alls funka, på grund av storlek. Här på PostMeDental.se anser vi att Oral-B Sonic är kul att använda  och har sina fördelar, bl.a. att den kommer helt garanterat  lämna dina tänder rena och fina. En nackdel, som också många andra eltandborstar saknar, är mångsidighet. Köp den för att den har en häftig design och är en super tandborste- den fungerar faktiskt galant. Vi vill också passa på att säga att om du inte är nöjd med eltandborsten kan du få pengarna tillbaka från Oral-B.


Philips Sonicare för barn. 80 poäng (Speciell borste, med många bra och hjälpsamma funktioner)
Vi avslutar testet med några speciella borstar för barn. Barnens tandhälsa blir allt mer i fokus i många hushåll just på grund av att barnen tar bättre hand om sin tänder på egen hand om man lär dem hur man borstar korrekt från tidig ålder. Lyckligtvis är vi väldigt duktiga på att ta hand om våra barns tänder. Philips är medvetna om att marknaden för barntandborstar är stor och de har kommit med den bästa eltandborsten för barn. Speciellt utformad för barn och endast barn. Den spelar musik och har egna tandborsthuvuden och väldigt fräscha färger. Vi tycker att borsten är något dyr, men det är den absolut bästa för dina barn!


Oral-B Advance Power för barn. 60 poäng (Mer rolig att använda än bra)
Advance Power har väldigt söta motiv för barn med välbekanta figurer som Kalle Anka, Cars, Snövit m.fl. Dock är stråna bara tillräckligt effektiva för små barn (2-5 år). Med dessa eltandborstar är det kul för barnen att borsta tänderna med tanke på motiven men vi saknar musiken, som är tillgängliga i andra barneltandborstar. En annan nackdel är att eltandborsten går på utbytbara batterier, vilket inte är miljövänligt. Men de tandborsthuvuden som används är väldigt popluära och effektiva Stages Power huvuden från Oral-B. Denna tandborste är 100% bättre än en manuell tandborste, men ni får tänka på att barnen blir äldre och att batterierna måste funka ordentligt. Annars är eltandborsten inte särskilt effektivare än en manuell tandborste. Vi vill däremot rekommendera en Sensitive Clean Tandborste istället och sedan några Stages Power huvuden.


Med barntandborsten avslutar vi vårt test. Slutsatsen är att Oral-B fortsätter att vara ett steg framför sin största konkurrent. Det är också klart och tydligt att det finns vissa gränser för vad en eltandborste kan göra, men vi kommer att fortsätta prisa eltandborstar så länge det gynnar vår tandhygien!